Какво да облечем на интервю за работа, за да увеличим шансовете си за успех?

27 август 2018
Какво да облечем на интервю за работа, за да увеличим шансовете си за успех?

От месеци или години очаквате заветното обаждане от просперираща и авторитетна копания за мечтаната работна позиция, и най-после го получавате! На крачка сте от така жадувания преломен момент в кариерното ви развитие и вратата на Големия Шанс се отваря широко пред вас! Искате да влезете през нея като завоевател и да излезете като победител, нали? Тогава не забравяйте, че имате една-единствена възможност да направите първо впечатлени. Запомнете, че говорейки за първично възприятие, не друго, а облеклото, е компонентът, който поставя основите на цялостния ви образ в очите на интервюиращия/потенциалния работодател.

Как да се облечете адекватно за работната среда и позицията за която кандинатствате? Как да подберете и съчетаете правилно различните елементи от облеклото? Какви груби грешки да избегнете? Ще ви разкажем с удоволствие в днешната ни публикация.

  1. Правило първо – „напишете си домашното“!

Когато визираме солидни и утвърдени международни компании, съвсем допустимо е те да имат конкретни изисквания за облеклото на своите служители или дори строг дрескод. Има няколко начина, които биха ви помогнали да се сдобиете с необходимата ви информация по темата.

  • Обади се на приятел! Най-сигурния източник би бил ваш познат или приятел, който вече работи там и е наясно с всички правила и изисквания. Позвънете му и го попитайте какво трябва да имате предвид, когато подбирате елементите от стайлинга си за „големия ден“
  • Ако не сте дотоклова облагодетелствани, заложете на „шпионаж с благородна цел“. Потърсете снимки или видеа от фирмени събития в страниците на компанията в социалните мрежи – Facebook или LinkedIn, или в официалния й уебсайт. Обърнете внимание на това как са облечени служителите и дали има определени елементи и специфики в облеклото им, които ви правят по-особено впечатление. По-смелите от вас могат да отидат лично на съответната локация в подходящ момент (края на работния ден или часовете, в които е предвидена обедната почивка) и да добият ясна представа за характерната „работна униформа“.
  • Друг вариант е да изпратите имейл и да се посъветвате директно с HR-ът на съответната фирма. Попитайте има ли конкретни изисквания и препоръки по отношение на облеклото, с които би следвало да се съобразите. Така ще получите информация директно „от кухнята“ и ще избегнете всяка опасност за допускане дори на минимални грешки.

 

  1. Правило второ – „научете си урока“!

 Запомнете, че няма как да се представите на ниво, ако не познавате чисто теоретично нивата на формалност, в зависимост от различните сектори и сфери на дейност. И понже не е необходимо да навлизаме в дълбока конкретика, по-долу сме ви очертали само най-основните щрихи, характеризиращи петте основни категории на формалност при облеклата в различна работна среда.

  • Дрескод „Strict Business Dress“ – задължително е да го спазите, в случай че кандидатствате за ръководна длъжност, която изисква ежедневно да бъдете облечени в строго официален костюм. Такива са всички по-високи позиции в: правния, банковия и финансов сектор, както и висши ръководни позиции в сферата на политиката. Отличава се с няколко основни елемента: класически вълнен костюм в тъмен цвят с единично закопчаване и вталена кройка; изчистена и гладка (без набор отпред) бяла риза; официални, черни и добре полирани обувки; чорапи в цвета на костюма; едноцветна вратовръзка в консервативен цвят или с много семпъл принт; изчистен и елегантен черен колан.
  • Дрескод „Business Dress“ – съобразете се с него, ако целта ви е работна поциция, която не изисква да носите костюм всеки ден, освен в случаите на официални бизнес срещи, презентации и др. Такива са повечето мениджърски и адинистративни длъжности, висококвалифицирани работни позиции в сферата на: бизнес консултирането, маркетинг, реклама, връзки с обществеността, както и по-високите академични позиции. Характерни елементи: тъмен втален костюм с гладка текстура, без принт или с много нежно и фино бяло райе; класическа бяла риза или риза със светъл принт; черни кожени официални обувки; чорапи в цвета на костюма; вратовръзка с принтирана шарка, подходяща за бизнес среда; черен колан с малка и елегантна метална тока; часовник с черна кожена каишка или метална верижка (металът трябва да бъде еднакъв с този на токата от колана).
  • Дрескод „Business Casual“ – далеч не толкова формален, той дава значителна свобода в комбинирането на цветове и материи. Облечете се според правилата му, ако кандидатствате в малко или средно предприятие, кол център, всякакви чиновнически длъжности в държавни агенции, инженерни лабораторни, софтуерни, както и други длъжности в IT сферата, позиции в областта на ресторантьорството и хотелиерството и др. Съставни компоненти: спортно сако или блейзър в тъмен цвят; спортно-елегантен панталон (не е задължително да е в цвета на сакото); риза в бяло или в пастелен цвят; черни или тъмнокафеви обувки (минимални декоративни елементи са допустими); кожен колан в цвета на обувките.
  • Дрескод „Casual“ – той засяга кандидатите, заинтересовани от позиции и сектори, които не се характеризират със строги правила и изисквания по отношение на облеклото. Сред тях са: вериги за храна, техника, мода, бързооборотни стоки, старт-ъпи, позиции с почасова работна заетост, както и такива, свързани с пряко обслужване на клиенти: касиери, сервитьори, бармани и др. Съставни части: риза-може да бъде с цветни мотиви, но не повече от двуцветна ивица; удобен, за предпочитане памучен панталон (дънки не са препоръчителни); обувки – кожени или велурени, но не и от текстил, стандартни боти или мокасини; вратовръзката не е задължителен елемент, но може да я добавите по желание; коланът трябва да бъде в цвета на обувките.
  • „Work Clothes“ или работно облекло – в тази категория не присъстват строги правила и дрескод, а по-скоро препоръки, които би следвало да спазвате от практична гледна точка. Тя обхваща всички онези сфери на дейност, които изискват висока физическа активност: строителство, дърводелство, градинарство, ремонтни дейности, работа във ферма, склад, и др. Съветваме да се облечете удобно на самото интервю, особено ако то включва и проверка на практическите ви умения. Изберете спортно яке или блейзър, удобен панталон в тъмен цвят (тъмнокафяво, тъмносиньо или каки), риза от деним или памук, ежедневни обувки или боти и сведете аксесоарите до минимум.

Съветваме ви да спазите основните правила при подбора на облекло за вашето интервю. Впечатляващият и подходящ аутфит ще ви гарантират допълнителна доза самочувствие, с което да разкриете уверено пълния набор от лични качества и умения, които ще ви помогнат да завоювате с лекота мечтаната рботна позиция. Атакувайте смело най-високите върхове на кариерните си стремежи и наред с бойното снаряжение от професионални квалификации и умения, не забравяйте да се въоръжите с доза добър вкус. А ние обещаваме да ви „остреляме“ с още много полезни и практични съвети в следващата ни публикация.

Разгледайте магазина ни тук

Автор: Таня Маринова

Етикетът и изискванията, които трябва да се съблюдават при формалното облекло, доста често са хлъзгава и подвеждаща материя. Причината е, че кодът тук е изтъкан от поредица неписани правила, които не сте длъжни да знаете, особено ако не се обличате ежедневно в официален костюм, или не сте изтъкнат моден експерт.

прочети още

Есенно-зимният сезон на 2018-та е доминиран от две коренно противоположни модни направления по отношение на официалните мъжки облекла. Този контраст налага динамичния и противоречив, но същевременно безкрайно любопитен и вълнуващ вайб, който владее света на мъжката мода през последните няколко години.

прочети още