Как да носим костюм - Няколко базови правила, с които всеки мъж трябва да се запознае

22 август 2018
Как да носим костюм - Няколко базови правила, с които всеки мъж трябва да се запознае

Етикетът и изискванията, които трябва да се съблюдават при формалното облекло, доста често са хлъзгава и подвеждаща материя. Причината е, че кодът тук е изтъкан от поредица неписани правила, които не сте длъжни да знаете, особено ако не се обличате ежедневно в официален костюм, или не сте изтъкнат моден експерт.

Затова днес, ние от LAZARINI, синтезрахме накратко всички основни норми, свързани с правилния подбор и употреба на официално мъжко облекло, с които съвременният джентълмен трябва да бъде наясно. Познаването на тези принципи и правила не само ще ви предпази от грешки и сконфузни ситуации, но ще ви даде свободата по-смело да експериментирате с всеки елемент от облеклото си, и постепенно да изградите адекватен на вътрешнинте си потребности, индивидуален стил. Предлагаме ви подробен списък с компонентите, съставляващи цялостния мъжки формален аутфит, както и всички критерии за техния подбор, комбиниране и правилно практическо приложение.

 1. Сакото
 • Изключително важно е сакото да ви бъде по мярка, като има няколко начина лесно да установите дали е така. Обърнете внимание на раменете и дали са плътно обгърнати в горната част на сакото. Ако раменете на костюма в горната част падат ниско встрани от вашите рамене, това означава, че сте подбрали прекалено голям за вас размер. Друг лесен начин да проверите дали сакото ви е по мярка, е да пъхнете ръката си между закопчаното вече сако и гърдите си, като трябва да има достатъчно свободно място, но едновременно с това да го усещате прилепнало. Наличието на пространство между реверите и яката на ризата е друга индикация, че не сте уцелили подходящата за вас номерация. Реверите трябва да лягат плътно върху гърдите. В случай че стоят прекалено изпънати, твърде вероятно е да сте избрали сако в по-малък от вашия размер. По отношение на дължината, сакото трябва изцяло да покрива седалищните части отзад и ципа на панталона в предната част. Ръкавът на сакото трябва да бъде с дължина, която позволява да се разкрие около 1,27см от ръкава на ризата под него.
 • Що се отнася до закопчаването, от естетическа гледна точка е необходимо последното копче на сакото ви винаги да бъде откопчано. Задължително разкопчавайте сакото си всеки път преди да седнете, защото в противен случай рискувате да го повредите, или просто да изглеждате странно в него. При сако с двойно закопчаване, горното копче трябва да бъде над/на нивото на пъпа. Същото се отнася и за средното копче при саката с тройно закопчаване.
 1. Ризата
 • Абсолютно задължително е ризата ви да бъде закопчана догоре. Ако усещате дискомфорт, просто изберете по-голям размер риза.
 • Долната част на ръкавите не бива да покриват ръцете ви. Ако това се случва, заменете ризата си с един номер по-малка.
 • Ако потните ви жлези се активират прекалено лесно в напрегнати ситуации, винаги носете фланелка под ризата, за да си спестите излишни неудобства. Съветваме фланелката да бъде с дълбоко шпиц деколте, за да не прозира под самата риза.
 1. Елечето
 • Ако сте избрали костюм в 3 части, уверете се, че елечето е от фина материя, добре прилепнало и вталено в кръста.
 • По отношение на дъжината, елекът трябва да завършва до колана или съвсем малко под него. В никакъв случай не трябва вратовръзката да се подава под елека – това е една от най-грубите грешки, които може да допуснете.
 • Когато носите елек, най-долното му копче винаги трябва да бъде откопчано.
 • Елечето се комбинира най-добре с костюми с единично закопчаване, защото при тях е по-лесно забележимо наличието му. То е идеален начин да добавите допълнителен формален щрих към визията си.
 1. Вратовръзката
 • Ширина и дължина са двете основни понятия, върху които трябва да акцентирате, когато избирате вратовръзка. Тя трябва да достига максимум до токата на колана ви или да завършва малко преди него. Що се отнася до ширината – препоръчително е тя да съвпада с ширината на реверите на сакото.
 • Винаги подбирайте вратовръзката в цвят, по-тъмен от цвета на ризата.
 • Когато правите възел, придържайте се към класическите варианти. Възелът Уиндзор е възможно най-универсалното решение, тъй като изглежда добре с всеки тип костюм и е подходящ както за по-ежедневно, така и за по-формално облекло.
 1. Коланът
 • Изборът на колан е почти толкова отговорна задача, колкото е и избрът на вратовръзка. Ако цветът на костюма позволява, заложете на колан в по-светъл цвят (бежов или кафяв), тъй като черният колан доста утежнява цяостната визия.
 • Винаги подбирайте относително тънък колан и задължително в цвета на обувките. Ако носите часовник с кожена каишка, тя също трябва да бъде съобразена с цвета на колана и обувките ви.
 • Избягвайте прекалено обемни, широки и крещящи токи – те са признак на лош вкус. Вместо това заложете на опростена и елегантна тока в златно, сребърно или бронзово, с възможно най-фини и изчистени елементи.
 1. Панталонът
 • Панталонът трябва да бъде с перфектна кройка, за да придава завършен и безупречен вид на цялостната визия. Когато говорим за формално облекло, на всяка цена избягвайте широки панталони, които прекалено свободно се движат около краката ви, защото те създават впечатление за прекалено небрежен и занемарен вид.
 • Колкото до точната дължина – препоръчително е панталонът да достига до горната част на обувките ви. В по-дълъг вариант би изглеждал торбест и отпуснат, а ако е прекалено къс, е твърде вероятно чорапите ви да се виждат под него.
 1. Чорапите
 • Когато избирате чорапи, уверете се, че са с правилната дължина, така че краката ви да не се виждат, когато сте седнали.
 • Ако искате оптически да „издължите“ краката си, винаги носете чорапи в цвят еднакъв с цвета на панталона, с който сте облечени.
 • Избягвайте прекалено ексцентрични чорапи в ярки цветове. Не само, че те са абсолютно несъвместими с формалния стил на обличане, но и привличат вниманието върху обувките ви, като същевременно го отклоняват от основната фокусна точка, която следва да бъде областта на гръдния кош.
 1. Обувките
 • Не подценявайте ролята на обувките, тъй като те са важен довършителен детайл от цялостния официален аутфит. Имайте предвид, че цветово те трябва да допълват и да бъдат в пълна хармония с цвета на костюма. Разбира се, леки отклонения са съвсем допустими, но има определени цветови комбинации, които са в абсолютен конфликт с правилата на официално облекло (напр. съчетание между кафеви обувки и черен костюм/черни обувки и кафяв костюм).
 • Ако не сте съвсем наясно с различните типове и стилове мъжки обувки, съветваме да заложите на сигурно, като изберете един от двата най-често срещани модела обувки за костюм - лоуфъри или модел тип Оксфорд. Имайте предвид, че строго официалните обувки са максимално изчистени, без особени украшения и детайли по тях. Колкото повече бодове, капси, шевове и перфорации има по обувките, толкова по-малко подходящи за формално облекло са те.
 1. Шевовете
 • Когато става дума за шевове, задължително е да премахнете тези на отвора в задната, долна част на сакото, както и етикетът, избродиран върху левия ръкав. Докато ги отстранявате, бъдете изключително внимателни да не засегнете съседните нишки или целостта на тъкънта, която е около тях.
 • Що се отнася до видимите шевове разположени по краищата на реверите, те никога не бива да се отличават прекалено или да бъдат в контрастиращ цвят . Те дори могат да бъдат атрактивен декоративен елемент, ако са достатъчно фини и деликатни.
 • За да запазите формата и линията на сакото непокътнати, препоръчваме да не разшивате и да не използвате външните джобове. В противен случай те ще се разширят и увиснат, което би придало на костюма ви евтин и неподдържан вид.
 1. Аксесоарите
 • Джобната кърпичка не трябва да бъде в цвят, еднакъв с този на вратовръзката, нито с идентичен десен или материя.
 • В никакъв случай не слагайте колан, ако носите тиранти. Представете си ситуация, при която сте се скрили от дъжда в автобусна спирка и едновременно с това сте разтворили и чадъра си. Съгласете се, че би изглеждало нелепо и нелогично, нали?
 • Не прекалявайте с аксесоарите! Не е необходимо да носите едновременно: джобна кърпичка, игла/цвете, огромна тока на колана, фрапантни копчета за ръкавели, игла за вратовръзка и щифт за яка. Не само, че е отблъскващо, но е проява на крайно лош вкус. Затова комбинирайте със стил – мъдро и умерено.

Надяваме се, че с днешната порция съвети сме обогатили познанията ви относно златните правила при формалното мъжко облекло и сме ви вдъхнали допълнителна доза самоувереност. Очаквайте следващите публикации в блога ни с още много полезни напътствия и горещи новини от света на мъжката мода.

Автор: Таня Маринова

Как да се облечете адекватно за работната среда и позицията за която кандинатствате? Как да подберете и съчетаете правилно различните елементи от облеклото? Какви груби грешки да избегнете? Ще ви разкажем с удоволствие в днешната ни публикация.

прочети още

Есенно-зимният сезон на 2018-та е доминиран от две коренно противоположни модни направления по отношение на официалните мъжки облекла. Този контраст налага динамичния и противоречив, но същевременно безкрайно любопитен и вълнуващ вайб, който владее света на мъжката мода през последните няколко години.

прочети още